Családjóga a Mozdulj Dunakeszin!

Családjóga a Mozdulj, Dunakeszin!

Városunkban a 2017 nyarán elindított Duna-parti Mozdulj Dunakeszi rendezvény mára, hetente három alkalommal zajló, több száz főt mozgató eseménnyé nőtte ki magát. Facebook oldaluknak közel 4000 fős követőtábora van. A cél, a város lakói számára olyan ingyenes sportolási lehetőség biztosítása volt, melyhez nem kell különösebb eszköz, elég egy matrac és a sportos ruházat.

Többnyire baráti társaságok, családok, főként édesanyák gyermekeikkel jönnek tornázni, akiket az apukák azért kísérnek, hogy amíg „anya tornázik”, ők játszanak egyet a kosárpályán, vagy a játszótéren. Így jött a képbe a családjóga, amely ilyen nagy nyilvánosságot még sosem kapott itt Magyarországon.

Épp ezért, hatalmas öröm volt számomra a programiroda megtisztelő felkérése, hogy tartsak családjógát kéthetente a Mozduljon, hátha sikerül bevonni a kísérő apukákat és a gyerekeket is!

Bevallom, nem sokat gondolkoztam. Bár nem vagyok nyilvános szerepléshez szokott ember, a vágy, hogy ezt a jógairányzatot népszerűsítsem, és ezáltal adjak valami régi-újat, az együttlét, együtt cselekvés örömét az embereknek, oly hatalmas volt bennem, hogy felülkerekedett minden félelmemen.

Hogy mi is a családjóga? A jóga mozdulatai által többet tudhatunk meg önmagunkról, családunk tagjairól. A minőségi együtt töltött idő segít megnyílnunk egymás felé, ezzel erősítve kapcsolatainkat. A sok játékos mozgáselemmel erősíthetjük izomzatunkat, a relaxáció pedig nyugtatóan hat.

A Mozdulj két hete elkezdődött. Az elő családjóga órát az időjárás engedte megtartani! A hatása: katarzis! Több mint 150 ember családjógázott együtt! Az óra végén a sok mosolygós arc, az ígéretek, hogy legközelebb is jönnek, sőt hozzák a szomszédokat is, önmagáért beszélt!

A nyár folyamán még öt alkalommal lesz lehetőségem népszerűsíteni a jóga eme csodálatos formáját. Mostanra a Dunakeszi TV segítségével elkészült két online adás az esős napokra, illetve a téli időszakokra! Kíváncsian várom a folytatást. A nyár végén írok a tapasztalataimról!

Namaste!
Pásztor Szilvia
Gyermekjóga oktató

2020. június